En viktig del av interiøret som dessverre enkelte ikke er bevisste på, er lyssettingen. Vi bor i et land hvor vinterhalvåret byr på mange mørke timer i løpet av dagen, så for oss nordboere er det ekstra viktig å ta høyde for belysning i eget hjem. Mange kjøper nye lamper utelukkende på grunn av estetikken og bryr seg ikke om hva slags lys de gir. Før du går til innkjøp av lamper bør du derfor finne ut hva slags lys du vil ha.

Om det skal lyses ned eller opp, er et spørsmål du bør stille deg. Finn ut hvilken funksjon lyset skal ha i ditt hjem, og spør gjerne i butikken om de kan skru av de andre lysene, slik at du ser hvordan lampen du har tenkt å kjøpe faktisk lyser. Det er også viktig å ta fargegjengivelse med i betraktningen. Husk også at lyspærer varierer i kvalitet. På den såkalte RA-indeksen, som omhandler hvor godt lyset korrekt gjengir farger, bør ikke lyspæren havne under 80 (på en skala fra 0 til 100).

Ikke la farger være misvisende

Ved en verdi på under 80 kan for eksempel en rød genser se grønn ut, og vegger kan tilsynelatende ha fått ny farge. Dette er det viktig å være oppmerksom på hvis du skal strikke, sy eller lignende. I tillegg bør ikke lys overstige 3 000 Kelvin. Vanlige glødepærer ligger gjerne på rundt 2 700, mens kontorlys ofte befinner seg mellom 3 000 og 4 000. På baderommet kan lyset gjerne være litt høyere, så lenge du kan dimme det.

Husk også at lys kan fremheve gjenstander i et rom, og hjelper mye på stemningen. Oppfatningen av lys forandrer seg dessuten med alderen, og jo eldre du blir jo mer trenger du. En 20-åring trenger langt mindre lys enn en på 60, men bør likefullt lære seg det grunnleggende når det kommer til belysning i eget hjem.