Interiør og velvære: Hvorfor har disse to tingene mer til felles enn man kanskje skulle tro?

Det siste tiåret har det vært en del interesse rundt sammenhengen mellom følelser og interiør. Overraskende nok er ikke psykologien bak faget noe nytt. Det har eksistert siden blant annet kinesiske Feng Shui og indiske Vastu Shastra. Det er imidlertid ikke før nylig at vi virkelig har begynt å utforske temaet.

Med forbedret teknologi i ulike aspekter av livet, har interiørdekor også blitt med i utviklingen. Som et resultat ser vi nå hvor enkelt digitalisering endrer ting. For eksempel gikk vi fra å måtte fysisk møte opp på sykehuset for medisinske prosesser til å kunne klikk her og bestille testutstyr, bestille en legetime eller få en konsultasjon. Det er uendelig mange muligheter.

Elementer av interiørdekor

Vi er klare for en spennende fremtid med nevrovitenskapelige aspekter inn i interiøret og velvære som gir forbausende resultater. Til nå har vi sett hvordan elementer i interiøret påvirker mennesker, spesielt den mentale helsen.

  • For eksempel kan visse farger forbedre humøret, mens noen utløser visse følelsesmessige og kognitive reaksjoner. Det spiller også inn i våre følelser og uttrykk, som å være grønn av misunnelse og se rødt.
  • Rom er et annet element som påvirker velvære hva gjelder atmosfære og følelsesmessige reaksjoner. Studier har vist at takhøyden øker eller reduserer følelsen av innesperring og frihet.
  • Størrelse og romfølelse spiller også inn i hvordan omgivelsene påvirker beboernes humør. Små rom øker angstnivået og gjør folk mer urolige, mens større områder gjør at alle og enhver befinner seg i personlige bobler.
  • Belysning er en viktig faktor når det kommer til å skape atmosfære. Ettersom solen er den mest lyssterke lyskilden, har folk en tendens til å oppfatte inngangen til lys og vindusstørrelser ulikt. Studier viser at vi mennesker er mer produktive på steder med naturlig belysning.