Slik oppbevarer du sommervinen

Nå som det endelig begynner å gå mot sommer, er det stadig flere som bytter ut rødvinen med hvitvin og musserende. Men hvordan oppbevarer du den? Lagringen er nemlig svært viktig for smaksopplevelsen, og for at vinen ikke skal bli ødelagt.

Du har kanskje en vinhylle på kjøkkenet, eller et vinstativ i stuen. Da er det viktig å være oppmerksom nå som temperaturen stiger, sollyset blir sterkere og soltimene lengre. Vin krever nemlig konstant temperatur med liten variasjon, og tåler ikke sollys. Ikke bare fører sollys til overmoden vin, men UV-strålene i sollyset er også skadelig og kan ødelegge vinen. Spesielt hvitvin og musserende vin er ømfintlig for lys.

I sommersesongen er det derfor ekstra viktig at du oppbevarer vinen riktig, og eventuelt flytter vinen til et kaldt, mørk og kjølig rom, eller til kjelleren om du har. Mens rødvin tåler å lagres opp til 18 grader, er det faktisk slik at den typiske sommervinen liker å ha det kaldt, gjerne ikke mer enn 7-10 grader. Vi liker jo gjerne å servere den kald også, og de fleste setter flasken i kjøleskapet noen timer før bruk. En god løsning for oppbevaring av sommervin, kan være å gå til anskaffelse av et temperert vinskap, eller et miniatyr-kjøleskap med termostat. Et vinstativ på veggen som tar lite plass, i et kjølerom eller en kald bod er også en god løsning.

Snart kommer varme sommerkvelder der du kan nyte reker og et glass god hvitvin sammen med venner. Skulle du etter festen er over oppdage at det ble åpnet en flaske for mye, ikke finn på å helle ut restene. En åpnet flaske vin kan fortsatt holde seg like god i flere dager om du oppbevarer den riktig.

Helt til slutt noen tips til hvordan du oppbevarer åpnet vin:

  • Dersom det er lite vin i flasken, kan du eventuelt helle den over på en mindre flaske, for å minske luftmengden. Det er slik at desto mer luft, jo raskere blir vinen dårlig.
  • Oppbevar vinen i kjøleskap.
  • Bruk en tett kort, gå gjerne til anskaffelse til en vakuumkork som passer flere flasketyper.
  • Dersom det bare en snakk om bare en liten skvett, kan du fryse vinen i en isterningpose, til senere bruk til matlaging, supper og sauser.

God sommer!