Riskoker for den krevende artisten

Det er vel få andre matvarianter som klarer å matche det asiatiske kjøkkenet i smak, kreativitet, utforming og farger. Indisk, kinesisk, thai, vietnamesisk og japansk for å nevne noen. Blant disse har den japanske sushien slått godt an i Norge, hver fjerde nordmann har faktisk forsøkt seg på å lage sushi selv. Og hvorfor ikke, det er få andre land der du finner så mye god sjømat og fisk som i Norge.

Sushi er jo for det meste forbundet med rå fisk, men ikke nødvendigvis. Du kan lage sushi som vegetarmat og varianten tempura er frityrstekt. Behandling av råvarene er viktig når du skal lage sushi, foruten norsk oppdrettslaks, som for øvrig japanerne kaller «nama salmon» (det som ingen har gjort noe med), må all rå fisk fryses i 5 dager før den serveres.

Ris, sushiris, er hovedingrediensen i det mest av sushi, den kan kokes tradisjonelt, men her anbefaler vi en riskoker for den krevende artisten. I riskokeren passer risen seg selv, 20 minutter koking og 20 minutter for å svelle seg fin og klebrig, iblandet en passende mengde av eddikblandingen som består av riseddik, sukker og salt.

Får du ikke tak i sushiris, er grøtris et alternativ. Når risen er klar, er det bare å slippe kreativiteten løs med å pakke fine ruller maki i nori (tang), noen fargerike munnfuller nigiri med sjømat som skalldyr og kamskjell, kveite og laks. Litt sashimi skal kanskje på plass for de som vil slippe kaloriene i den hvite risen og ikke minst tilbehør og grønnsaker.

Det viktigste tilbehøret, med wasabi, god soyasaus, litt chilisaus, sesamfrø og syltet ingefær er jo et must. Ekte wasabi er sjelden å få tak i utenfor Japan, men erstatningen, som vanligvis lages av pepperrot og sennep gjør også susen, bare vær forsiktig med mengden du blander inn i soyasausen, dette er sterke saker. Den syltede ingefæren, eller «gari» på japansk, er faktisk enkel å lage selv om du ikke finner den i butikken. På denne årstiden er den lett å få tak i friske grønnsaker og godt tilbehør av frukt som mango og avokado, agurk, vårløk og annet som frister og passer til. Slipp kreativiteten løs, tilbered sushi-måltidet med familie og venner, og gjør en helaften av sommerkvelden med litt god Riesling i glasset – husk rødvin er svartelistet til sushi. Vel bekomme!