Med kniv og gaffel

Sommeren nærmer seg med stormskritt, snøen slipper taket igjen også lenger nord i landet, det er tid for tur. Ut på tur i fjellet, i skogen, i parken eller på sjøen. De spesielle forholdene i år med COVID-19 pandemien fremdeles hengende over oss, blir det gjerne flere som tar ferien i Norge. Mye vakker, uberørt natur både langs kysten, i de dype skoger og oppe i fjellheimen – men husk at naturen må være like vakker og uberørt når sommeren er over. Les deg opp på reglene som gjelder for ferdsel i skog og mark, bålbrenning, hvordan trær, plante- og dyreliv skal vernes og skånes i størst mulig grad når vi hiver sekken på ryggen, eller starter opp båten for å dra på tur. Ta for all del søppelet med hjem, ingenting skal være igjen i naturen.

Er vi på tur, skal vi selvfølgelig ha med god mat, maten skal tilberedes og nytes selv i en lun vik på båttur, ved et stille tjern i skogen mens bålet knitrer mot sommerhimmelen eller oppe på de langstrakte viddene i fjellheimen. Bestikk må vi ha med, viktig å passe på hygienen selv på tur, og det er ikke all mat som er like lett å få i seg med bare hendene. Det er mye flott og miljøvennlig turbestikk i forskjellige materialer – tre, metall og plast – og det er også mye fint og praktisk engangsbestikk. Kanskje praktisk der og da, men engangsbestikk i plast er dessverre en stor kilde til forsøpling i havet og i naturen ellers. Heldigvis finnes gode alternativer i forskjellige tresorter og annet. Men husk, og dette er viktig, bambusbestikk har blitt et populært alternativ til plast, og det er vel og bra … men ikke kast bambusbestikket i naturen etter bruk! Alt fra hunder, katter og ville dyr blir tiltrukket av bestikk som lukter mat og tygger gjerne i seg bestikket.

Bambus er livsfarlig for dyrene, bambus fordøyes ikke og de sylskarpe flisene kan punktere indre organer og føre til en smertefull død. Ta bestikket og annet søppel med hjem, uansett hva det er, og sørg for forsvarlig avhending så blir både naturen og dyrelivet skånet, og like vakker når vi forlater leirplassen som da vi kom. Da er det bare å håpe at sommerværet slår til og at alle får mange flotte turer og en fin ferie.

God tur!