Hva er sous vide?

Lurer du på hva sous-vide er, må du være interessert i matlaging og ha litt språkkunnskap. Matlaging er mer og mer populært, både fordi vi i Norge har blitt vant til et svært dårlig kosthold og fordi det franske kjøkkenet er ganske mye mer spenstig enn det norske.

Franske uttrykk

Vil du lære om mattradisjoner, bør du se til Frankrike. Her er alt mye mer lidenskapelig og amorøst. Selve forholdet til maten er eksepsjonelt. Franske uttrykk som la baguette, à la vâche, un vin rouge, s`il vous plait, er alle uttrykk som kan knyttes til restaurant-opplevelser. Men uttrykket sous-vide er noe helt annet, og kommer fra kjøkkenet og sous vide maskin der maten lages. Sous-vide kan oversettes som «under vakuum», og er altså en måte å tilberede maten på.

Hva gjør sous-vide?

Hvorfor skal så maten tilberedes i vakuum, spør mange seg. Vel, vi kan si såpass at det handler om konsistens. Franskmennene vet så mye mer om mat enn oss nordboere. Det handler ikke bare om smak, det handler også om konsistens. Det er dette som forteller oss noe om tyggemotstand, mørhet og dybde.

Kjøtt eller grønnsaker som tilberedes sous-vide, legges i en tett pose av plast. Grunnen til at vi koker mat i sous-vide kan være for å holde jevn temperatur, for ikke å steke deler av kjøttet for hardt eller for å skape en unike mørhet gjestene aldri har kjent maken til. En matopplevelse kan være som musikk, helt episk.

Mat og musikk

Enkelte har ingen preferanser når det gjelder musikk, men de fleste har fast bestemte favoritter. Musikk får derfor også betydning for hvordan folk kler seg, oppfører seg og identifiserer seg. Hva angår sous-vide, er de lærde også uenige. Noen mener sous-vide er en skam for matkulturen, mens andre mener at maten blir enda mer magisk.

Hvorfor velge en ren nytelse når du kan få noe enda bedre? Sous-vide på alle norske kjøkken hadde virkelig gjort seg.