Hva anbefaler mesterkokkene at du har i skapet

Nå som du må holde deg hjemme og ikke kan gå på restaurant for å spise, er det rette tiden for å lære seg noen nye kokkekunster. Det finnes mange TV-serier der mesterkokkene viser sine ferdigheter og tar seg løs med sin Kitchenaid, og søker du på nettet vil du også finne både matblogger og podcasts med massevis av inspirasjon. Men før du går i gang med innkjøp av ingredienser, hva anbefaler egentlig mesterkokkene at du har i skapet.

Basisvarer

Først og fremst kommer basisvarene, som du alltid bør ha i skapet. Det innbefatter ulike typer mel, tørrgjær, maizena, sukker, salt og pepper, pasta, ris, hermetiske tomater, buljong, tomatpure, kaffe, te, vegetabilsk olje. I tillegg kommer ferskvarer som du fyller på med etterhvert.

Gunnar Hvarnes som ble ble årets kokk i 2009 og som har en rekke NM-plasseringer, er svært glad i Sriaracha-saus, en sterk chilisaus som han bruker som erstatning for ketchup.

Ellers anbefaler han at du alltid har sjalottløk, sitron eller lime, og friske urter som persille, koriander, timian og basilikum. Forresten finnes det en variant av timian som heter sitrontimian, som nettopp både dufter og smaker av sitron.

Bent Stiansen var den første nordmannen som vant verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or i 1993. Han har også utgitt flere kulinariske kokebøker. Noe av det han anbefaler du alltid bør ha i kjøkkenskapet er blant annet: ingefær, chili, fiskesaus og østerssaus.

Kari Innerå har vunnet både nordisk og olympisk mesterskap i kokkekunst, og åpnet den kjente restauranten Cru vin & kjøkken sammen med den tidligere langrennsløperen Thomas Alsgaard. Hun anbefaler kokosmelk, currypasta og nudler for alltid å kunne lage en rask middag. Men hennes store hemmelighet og triks er kyllingkraft, som hun alltid har i fryseren.

Tilslutt en ingrediens og et tips de aller fleste mesterkokker er enige om, og det er “meierismør”. Det å blande meierismør og olje er et velkjent triks blant mesterkokker, fordi oljen har bedre stekeegenskaper mens smøret setter smaken. Prøv det neste gang du steker biffen og du vil se at smøret ikke brenner seg. Lykke til med kokkeleringen.